nedjelja, 11. svibnja 2014.

Projekt je završen

Nakon dva tjedna rada na projektu danas mogu reći da je spreman za predaju. Uglavnom uklopile su se skoro sve ideje. Iz ostavljen je dio kojim smo htjeli izdati i prigodni katalog s tekstom i fotografijama sakupljenim za dokumentacijsku zbirku. Kod izrade troškovnika uvidio sam da su nam troškovi sanacije izvora odnijeli veći dio troškova i da nema pokrića za izdatak od 5.000 kn za katalog. Ideja nije sasvim izbačena, ako se u međuvremenu pronađe sponzor za taj iznos, ide se i s time ali izvan ovog sada sastavljenoga projekta koji se šalje na natječaj Građanske inicijative. Ukupna novčana vrijednost projekta iznosi 15.500 kn (13.000 od zaklade i 2.500 od grada). Vrijednost volonterskog rada neprocjenjiva (planirano 480 sati).

U nastavku izvadci iz projekta:

PODACI O GRAĐANSKOJ AKCIJI
1.      Naziv akcije
Gojlo – kolijevka  hrvatske naftne industrije
2.      Predviđeni početak i završetak provedbe akcije
25.07.2014. – 25.10.2014.
3.      Područje provedbe akcije
        (mjesto, općina, grad, županija)
Gojlo, Grad Kutina, Sisačko-moslavačka županija
4.      Ukupan iznos potreban za provedbu akcije
15.500,00
4.1.  Iznos koji se traži od Zaklade
13.000,00
4.2.   Ako je iznos ukupnih troškova za provedbu
akcije veći od iznosa koji se može dobiti od
Zaklade, molimo navedite načine kako ćete
osigurati ostatak sredstava za provedbu akcije
Grad Kutina




5.       Osobe odgovorne za provedbu akcije
a)         Voditeljica/voditelja akcije (obavezno priložiti
          životopis)
Ivan Mikulić


OPIS AKCIJE
1.      Opišite što Vas je potaklo da prijavite ovu akciju, odnosno kako ste utvrdili potrebe i koji problem rješavate ovom akcijom.
Na Gojlu se 1930. godine započeo eksploatirati plin te 1941. godine nafta. Na „znoju“ zemlje, kako još zovu naftu, i „znoju“ vrijednih ljudi izgrađeno je i naselje Gojlo. Gojlo u povijesti proizvodnje nafte u Hrvatskoj ima jedno od temeljnih i posebnih mjesta. U Gojlu  je bilo prvo značajnije hrvatsko naftno polje, pušteno u proizvodnju daleke 1941. godine. 

Prisjećajući se šezdesete godišnjice osnivanja nekadašnjeg INA Naftaplina, današnjeg jednog od INA-inog  segmenta djelatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina na ovim prostorima, upravo je Gojlo bilo polje na kojem su mnogi inženjeri, operateri i bušači, koji su kasnije bili nositelji razvoja tvrtke, baš ovdje stekli svoja prva iskustva.
 
Prema demografskim kretanjima u zadnjih desetak godina Gojlo naseljava oko 400 stanovnika. Uspoređujući s kretanjem stanovništva u razdoblju od 1857.-2001. sredinom prošlog stoljeća taj broj je bio dvostruko veći, a od 70-ih godina prošlog stoljeća nadalje svakog desetljeća broj stanovnika je u padu.

Nekada se govorilo kako je Kutina mjesto pored Gojla, a danas je naselje Gojlo zaboravljeno, posebno što se tiče svoje naftne tradicije. Stoga se ovim projektom želi revitalizirati i oteti zaboravu to povijesno mjesto Gojla koje je ono imalo u počecima iskorištavanja nafte i ugljena u Hrvatskoj kao i djelovanja rada tvrtke INA-e.

Projektom će se urediti poučna staza s info-pločama koje će posjetitelje i sve zainteresirane voditi punktovima i lokalitetima u Gojlu i njegovo okolici na kojima su postojali rudnici ugljena i objekti naftne industrije. Na info-pločama tekstom i slikom opisat će se bogata povijest mjesta Gojla u iskorištavanju crnog zlata.

Osim poučne staze, u sklopu projekta uredit će se u društvenom domu  u Gojlu i dokumentacijska zbirka s fotografijama i eksponatima koja će dodatno podsjetiti na događaje iz bogate povijesti Gojla, a sakupljeni dokumentacijski materijali objavit će se u  Monografiji.

Dodatno će se obaviti rekonstrukcija starog izvora pitke vode u središtu mjesta.

Povijest iskorištavanja crnog zlata u Gojlu je baština koja se zaboravlja, a današnja djeca ne poznaju povijest svog kraja. Stoga se ovim projektom nastoji uvesti dodatan obrazovni sadržaj za djecu i učenike,  građane sve dobi kao i za potencijalne istraživače te turističke posjetitelje. Projekt će biti i svojevrsna nadopuna turističke ponude obližnjeg Parka prirode Lonjsko polje.

Osim angažiranja lokalne zajednice i volonterskog rada izvoditelja i sudionika u projektu kojim se ova vrsta lokaliteta želi staviti u gore opisanu funkciju, realizacija ovog projekta bit će i rezultat udružene inicijative i akcije građana i šire lokalne zajednice koja će donijeti pozitivne promjene. 

    Detaljan opis građanske akcije i plan provedbe 
Aktivnost projekta Očekivani rezultati Odgovorna osoba Vremenski period
1.1. Obilazak terena i priprema za uređenje staze Stvaranje preduvjeta za uređenje poučne staze Ivan Mikulić 25.7. – 31.8.2014.
1.2. Priprema sadržaja ploča na stazi Stručno razrađen koncept – prikupljena građa za sadržaj ploča (informacije, opisi, crteži, fotografije, mape) Dragutin Pasarić 1.9. – 30.9.2014.
1.3. Izrada i postavljanje ploča Pripremljeno i tehničko postavljanje 6 ploča Milan Jelenčić 1.10. – 20.10.2014.
1.4. Uređenje staze neprohodnog dijela kroz šumu od ugljenokopa prema groblju Pripremljeno i tehničko uređenje staze kroz šumu, rad stroja, postavljanje drvenog nogostupa Antun Dragošević 1.9. – 15.10.2014.
1.5. Uređenje izvora pitke vode Pripremljeno i tehnička rekonstrukcija izvora pitke vode u središtu Gojla Branko Žiljak 15.8. – 15.9.2014.
1.6. Uređenje dokumentacijske zbirke u Društvenom domu Gojlo Pripremljeno i tehničko uređenje dokumentacione zbirke u Društvenom domu Gojlo – postavljanje panoa s povijesnim fotografijama i ormarića sa sačuvanim povijesnim eksponatima Marko Rogar 1.9. – 20.10.2014
Promotivne aktivnosti
2.1. Priprema i tisak letka Objavljeni informativni letak – vodič po poučnoj stazi Dragutin Pasarić 1.10. – 19.10.2014
2.2. Prezentacija projekta u lokalnim medijima Informirani korisnici i mediji o ciljevima i projektu Dragutin Pasarić 1.10. – 20.10.2014.
Svečani završetak projekta Svečanost uz nastup KUD Husain, otvaranje i razgledavanje poučne staze, dokumentacione zbirke i izvora Ivan Mikulić 25.10.2014.
9.    Ciljevi koji se postižu provedbom predložene akcije
Opći ciljevi: revitalizacija i promocija zaboravljenih i zapuštenih povijesnih lokaliteta u Moslavini za podizanje kvalitete i kulture življenja

Specifični ciljevi su:
-       uređenje Poučne staze „Gojlo – naftna kolijevka“
-       postavljanje dokumentacijske zbirke „Gojlo – kolijevka hrvatske naftne industrije“
-       informiranje i približavanje djeci i odraslima edukativnih sadržaja o povijesnom lokalitetu nafte u ugljena u mjestu Gojlo. 

Ovim projektom želi se obnoviti i sačuvati bogata povijest vezana uz početke industrijskog iskorištavanja nafte i ugljena u 20. stoljeća u Moslavini. Cilj je uređivanje i približavanje posjetiteljima zaboravljenih i zapuštenih povijesnih lokaliteta u Moslavini. Poučna staza s info pločama prolazit će uz mjesta na kojima su postojali rudnici ugljena i objekti naftne industrije. Na info pločama, u dokumentacijskoj zbirci tekstom, slikom i povijesnim eksponatima rekonstruirati će se i predočit javnosti zaboravljeni podaci iz te povijesti. Jedan od ciljeva projekta je privući u moslavački kraj što veći broj  odraslih posjetitelja, zatim djece, unuka nekadašnjih naftaša i ostalih turista kao i potaknuti  mještane Gojla i predstavnike njihove lokalne zajednice, Grada Kutine, Sisačko-moslavačke županiju, odgojno-obrazovne ustanove na zajedničku akciju revitalizaciju jednog malog, ali povijesno značajnog lokaliteta. Također ovaj projekt podići će svijest kod mještana Gojla i ostalih građana da mogu unositi nove i zanimljive sadržaje u svoj svakodnevni život. Pretpostavlja se da će ova vrsta inicijative oživjeti zaboravljeno mjesto Gojlo  te ga iz trenutno mrtvog mjesta pretvoriti u življu i sadržajno bogatiju sredinu i za stanovnike i za sve zainteresirane posjetitelj iz drugih mjesta Hrvatske.

10.  Koliki je udio volonterskog rada u provedbi ove akcije? 
Ukupno volontera 16 – ukupno 480 sati od toga:
-       5 starijih članovi Odreda izviđača „Betlehem“ Kutina – iskop i betoniranje temelja za ploče, postavljanje ploča
-       5 starijih članova  Odreda izviđača „Betlehem“ Kutina – izrada sadržaja za ploče (uređivanje sadržaja, grafička obrada, priprema za tisak) i promotivne aktivnosti
-       5 građana mjesta Gojlo – uređenje izvora pitke vode
-       1 član Matice Hrvatske – priprema povijesne građe
11.  Opišite koje rezultate očekujete nakon završene akcije!
-       Uređenje i otvaranje Poučne staze „Gojlo naftna kolijevka“,
-       Prikupljanje i postavljanje dokumentacijske zbirke u Društvenom domu o mjestu Gojlu
-       Informiranost  djece, odraslih i ostalih zainteresiranih da upoznaju povijesnu baštinu Gojla i moslavačkog kraja (lokaliteta) povezanog uz  vađenje i preradu nafte.
12.   Na koji ćete način informirati građane o mogućnosti uključivanja u ovu građansku akciju?
Putem letka koji će se dijeliti po osnovnim i srednjim školama u Kutini, putem objavljivanja informativnih vijesti na Radio Moslavini, TV Mreža, HRT-a Studio Sisak, putem tiskanih medija: Moslavački list, regionalno izdanje Večernjeg i Jutarnjeg lista te putem Vodiča po stazi.
Odred izviđača od početka i tijekom trajanja projekt objavljivat će informacije o projektu, projektnim aktivnostima i načinima kako se građani mogu uključiti u njih i na svojim mrežnim stranicama.
Inicijativa i radni zadaci vezani uz projekt predstavljati će se i na sastancima Mjesnog odbora Gojlo kako bi se u ovu aktivnost mogli uključiti sami mještani Gojla.

Na kraju osvježenje sa izvora na Gojlu.

Nema komentara:

Objavi komentar